Przedmioty z twojego koszyka

Nie masz produktów w koszyku.

Jak nie stracić szansy na stanowisko prezesa

Elektroniczny dostęp do artykułu, ważny przez 12 miesięcy od daty zakupu.
Produkt dostępny od razu na portalu HBRP.pl (po zalogowaniu) przy płatności za zamówienie za pomocą PayU.
Przy płatności przelewem czas otrzymania dostępu do materiałów wydłuża się do momentu odnotowania wpłaty.

Artykuł pochodzi z:
HBRP nr 76, czerwiec 2009

Dostępność: Dostępny

24,00 zł
LUB

Szczegóły

Informacje o autorze:
Marshall Goldsmith jest trenerem i coachem menedżerów. Pracował z ponad 100 prezesami i ich zespołami zarządzającymi. Jest autorem lub redaktorem 22 książek, w tym Sukces… i co dalej?, ONE Press, 2009. Jego kolejna książka zatytułowana Succession: Are You Ready? została opublikowana przez wydawnictwo Harvard Business Press w lutym 2009 roku.

FRAGMENT:
Skorzystaj z rad doświadczonego trenera menedżerów i dowiedz się, jak budować relacje zawodowe i omijać pułapki na drodze do fotela szefa firmy. Prezes właśnie powiedział ci, że zapadła decyzja. Zostałeś wybrany na jego następcę! Na razie, jak wyjaśnia, nie ma żadnych uzgodnień na piśmie. Przedwczesna publiczna deklaracja mogłaby zaskoczyć innych menedżerów, którzy starają się o tę posadę, i wywołać falę rezygnacji. Co ważniejsze, jeśli ogłoszenie decyzji nastąpi za wcześnie, lider znajdzie się w niezręcznej sytuacji i nie będzie jasne, kto właściwie stoi na czele firmy.Prezes uśmiecha się i zapewnia: „Jestem przekonany, że jeśli tylko będziesz robić, co do ciebie należy, wszystko się ułoży...

Pełny artykuł zawiera: 30713 znaków

STRESZCZENIE:
Jeśli starasz się o stanowisko prezesa, miej się na baczności. Wielu namaszczonych sukcesorów odkrywa ze zdumieniem, że droga do gabinetu CEO jest zatarasowana. Przeszkodę stanowią zazwyczaj błędy w relacjach z jedną z sześciu głównych grup interesariuszy: urzędującym prezesem, menedżerami na równorzędnych stanowiskach, bezpośrednimi podwładnymi, klientami, analitykami i udziałowcami oraz zarządem.Sukcesja nie jest procesem całkowicie racjonalnym. Kwestie personalne, ego i emocje wpływają na decyzje o wyborze następnego CEO równie mocno jak logika biznesowa. Aby zapewnić sobie awans, potencjalni następcy muszą wzmocnić relacje z interesariuszami, których zaangażowania potrzebują, aby odnieść sukces w roli CEO. Wymaga to utrzymywania delikatnej równowagi na wielu płaszczyznach. Kandydat musi na przykład manifestować gotowość do objęcia sterów firmy, a równocześnie wspierać urzędującego prezesa, okazywać szacunek menedżerom na równorzędnych pozycjach i udowadniać, że potrafi podejmować trudne decyzje, nie narażając się swoim podwładnym. Bardzo ważne jest też, aby ustalić, czy nie popełniłeś w przeszłości błędów, które wymagają zmiany stylu zachowania lub podejścia do budowania kontaktów. Urzędujący CEO może być źródłem bezcennych wskazówek.Budowanie lepszych relacji z interesariuszami wymaga czasu, wysiłku i ostrożności, która może być nużąca. Ale menedżerowie, którzy podejmują odpowiednie starania, mają dużo większe szanse na objęcie wymarzonego stanowiska i w końcu stają się skuteczniejszymi liderami.